Det är nu det gäller

 

En fristående fortsättning på ”Onsdag kväll strax före sju”, ”Din syster måste dö” och ”Den vita glöden”. Klimatrörelsen möter förorten.

”Mats Berggren skildrar tonåringarnas vardag med stor precision och närvaro. /… / det är en svår konst att på samma gång säga något relevant om samhället, hålla i spänningen och skapa trovärdiga karaktärer. /… / Med ”Det är nu det gäller” tar sig Mats Berggren an ytterligare ett svårt och komplext ämne och han gör det än en gång med stor relevans. Alstaserien växer.” Marie Pettersson, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

”jag tycker att denna är den allra bästa. Jag läser Mats Berggrens nya lättlästa och fängslande berättelse i ett svep, en bok som inbjuder till samtal!” Lena Kjersén Edman, Västerbottenskuriren

 

 

Den Vita Glöden

Ute nu

En fortsättning på ”Onsdag kväll strax före sju” och ”Din syster måste dö”.

 

”Den vita glöden är en mycket bra ungdomsroman om ungdomar mitt i samtiden. Personskildringarna är utmärkta, liksom skildringarna av Orten, det fiktiva Alsta. Efter inledningskapitlens tillbakablickande tar historien fart och blir rejält spännande. Boken är mycket lättläst med ett starkt driv i korta kapitel. Språket är utomordentligt och flyter smidigt.

Sammanfattningsvis: en fängslande, spännande och mycket bra ungdomsroman med stark samtidskänsla!” Staffan Wennerlund, Btj-häftet nr 6, 2021.

 

”Mats Berggren har tilldelats Spårhunden (som spänningsförfattare för ungdomar) och Ivar Lo-priset (för engagerat, konsekvent och nydanande författarskap). Förena priserna till ett gemensamt och han blir vad han är: en arbetarförfattare som skriver ungdomsspänning med verkligheten som grund.” Bengt Eriksson om ”Den vita glöden” i Opsis Barnkultur nr 2/2021.

Rami och Jonatan

handlar om två killar, en svensk och en ensamkommande flykting, som spelar fotboll ihop och blir kära i varandra.

”Mats Berggren visar stor lyhördhet och insikt när han varligt, men ändå öppet och rakt, skildrar Jonatans och Ramis kärlek i denna starka och intensivt berättade ungdomsroman som verkligen griper tag i läsaren.” Staffan Wennerlunds Bibiliotekstjänstsrecension i Btj-häfte nr 14, 2019

”Berättelsen om två fotbollskillar, Rami och Jonatan, är direkt, effektivt och i bästa mening enkelt skriven. /…/ Intrigen är trovärdig och dagsaktuell och slutet ger tankar och reflektioner” Cecilia Östlund i nr 3, 2019 Opsis Kalopsis

Rami och Jonatans blickar möts för första fången under en fotbollsmatch. Något händer i Jonatan när han ser den målfarlige killen från asylboendet trolla sig genom försvaret. Innan han vet ordet av har han föreslagit att de ska erbjuda Rami en plats i laget.

Den nye anfallaren rör upp känslor både hos Jonatan och lagkamraterna. Konkurrensen i laget är redan hård. Som spelare i samma lag får Rami och Jonatan allt svårare att hålla tillbaka känslorna. Både för sig själv och framför de andra.

Din syster måste dö

”Smärtan av att bli starkt berörd är ju kvittot på att författare lyckas förmedla något avgörande.”

http://www.dn.se/arkiv/kultur/fororten-hoppfullt-om-deformerad-syn-pa-skuld-och-skam/

”Det är en stark bok om hur många runt oss lever i dag. Den riktar sig främst till ungdomar, men som vuxen har man stor behållning av läsningen. En viktig bok!”

Stark bok om hedersvåldet

”Vi har bestämt att din syster måste dö … och det är du som ska ta hand om det”, sa pappa.
”Hon kan ramla härifrån, då tror folk att det är självmord. Om du har otur och nån råkar se är du så ung att du får ett kort straff, tre-fyra år bara”.

Khabat måste kämpa hårt för att få bra betyg, men pappa kräver att han ska kontrollera sin syster Evin. 

Evin blir kär i Abdi – den somaliske rapparen från Onsdag kväll strax före sju – och börjar ta risker hon inte borde ta.

Abdi har just fått chansen att spela in en video med en av sina låtar – något han drömt om i flera år. Han förstår inte hur farligt det är för Evin att träffa honom.

Din syster måste dö  är en fristående fortsättning på Onsdag kväll strax före sju.

Köp den billigt på:
Adlibris

Onsdag kväll strax före sju

“Ett riktigt mästarprov”
http://arbetet.se/2014/01/29/inte-bara-for-tonaringar/

“En historia som realistiskt skildrar förorten och dess innevånare /…/ en riktig sidvändare som flyter fram på ett lättläst språk och fungerar säkert utmärkt för diskussioner med ungdomar på högstadiet.” Anna Wilner. Btj

“Hade tänkt kolla på Homeland ikväll. Men gjorde misstaget att börja läsa din bok, och den gick det inte att slita sig från. “

Enligt polisens förundersökning hade pojken som låg på gångvägen stuckits i hjärtat med ett vasst föremål.
Pojkens liv gick inte att rädda.
Han var femton år.

Daniel och Ville rånar folk i centrum. Abdi vill inte hänga med längre utan satsar på att rappa. Bästa vännerna Rakel och Jamila pluggar hårt och vill komma in på ett bra gymnasium – om bara Jamila får för sin pappa. Nalin är kär i Ville och märker att känslorna är besvarade.

Sex ungdomar med olika bakgrund, i samma förort och samma skola, med sina vardagliga problem – och mitt i allt händer det otänkbara.

Onsdag kväll strax före sju tilldelades Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris till årets bästa barn- och ungdomsdeckare.

Köp den billigt på:
Adlibris

Jag ljuger bara på fredagar

”Den är inte en bra ungdomsbok. Det är en helt otroligt jävla skitbra ungdomsbok!”

http://tinaottosson.wordpress.com/2013/01/14/jag-ljuger-bara-pa-fredagar-av-mats-berggren/

”Det här är en ärlig nutidsroman med hög igenkänningsfaktor och levande porträtt av både ungdomar och vuxna. Mats Berggren följer upp och utvecklar teman som han berört tidigare i författarskapet samtidigt som dessa nu nyanseras och fördjupas på ett intresseväckande sätt.” Helene Ehriander, Bibliotekstjänsts lektör.

”Den här boken är nämligen så sjukt djevvla bra att den lätt kan köpas in som klassuppsättning senare i år. Den är så bra att jag inte vill att den ska ta slut redan, så i stället hänger jag tvätt, betalar räkningar och letar upp nya noter till pianot. /…/ Bättre än jag någonsin kunnat hoppas på.”

http://tinaottosson.wordpress.com/2013/01/12/hundoron-och-statusuppdatering/

“För morsan får jag vara ute så här länge!”
“Bo hos henne då”, skrek farsan. “Gör det. Bo hos henne. Om det nu är så jävla bra där.
“Jamen, visst”, sa jag. “Då gör jag det.”
Jag tog väskan, slet på mig jackan, tryckte ner fötterna i kängorna och rusade ut utan att knyta dem.

Alexander har bott varannan vecka hos mamma och pappa i många år. Hans båda hem är ganska olika, men det tycker han inte är något problem, för honom är det självklart.
Efter en turbulent helg blir föräldrarna osams om vilka regler som ska gälla. Med ens kryllar det av konflikter som de har dolt för honom – om hur det var när han var liten, om hur det är i den andras hem, om hans framtid.
För Alexander blir det en chock som sätter hela hans trygga liv i gungning.
Mitt i deras bråk söker han sin egen väg – samtidigt som han måste ta reda på varför Julia, skolans coolaste tjej, plötsligt vill träffa honom.

Köp den billigt på:
Adlibris

Språkresan

“Steg för steg växer boken till en skickligt utformad studie i aggressivitet.”
Ying Toijer-Toijer NIlsson, SvD

Språkresan blev nominerad till Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris till årets bästa ungdomsdeckare.

Det var morsans idé att jag skulle åka på den där språkresan till England. Om hon visste om hälften av vad som har hänt sedan dess skulle hon inte bara ångra sig – hon skulle antagligen tycka att hon hade gjort sitt livs misstag.

För att komma bort från allt spelande på datorn blir Max skickad på språkresa till badorten Whalebone Bay.
Ett nytt land. Nya människor. Här vet ingen vem datanörden Max är och han börjar hänga med de coola killarna Leo och Simon som är mer vana vid alkohol och uteliv. I skolan träffar han också den engelska tjejen Cate. Under vistelsen i Whalebone Bay förändras Max, helt nya sidor kommer fram.

Frågan är om han själv vet vem han är?

Sista berättelsen om oss

”Berggren gestaltar övertygande smärtsamt hur man måste ta konsekvenserna av sina handlingar, även för deras oavsiktliga följder. /…/ Romanen utvecklar sig till en uppgörelse mellan berättarjaget och ”du”, där minnen och förklaringar vävs samman på ett mycket engagerande sätt. Berggrens prosa präglas av språklig lättillgänglighet och handling och personskildringen är imponerande mångfacetterad.”
Karin Engvén, Btj

Jag trodde länge att det var en särskild sorts människor som hade anledning att känna skuld. Skurkar som utförde onda handlingar. Det var innan jag hade insett att man begår de svåraste brotten mot dem man älskar. Som jag gjorde mot dig.

Mattias går första året på universitetet. Tillsammans med sin flickvän Hanna är han med i Fältbiologerna, som planerar en miljöaktion. Han är just på väg till ett sådant möte när det ringer på dörren. Utanför står hans vän och namne Mattias. De har inte setts på tre år. Inte sedan det där med Emma hände …

Sista berättelsen om oss är en roman om kärlek, vänskap – och skuld.

En enda kväll

”En enda kväll  är lättläst (den har t o m kapitelrubriker), men är motsatsen till lättviktig.
Boken är fett skön och värsta samtalsprovokationen: Är det viktigare att vara snygg än schysst? Finns det val för alla?
Jag ger också Mats Berggren en stjärna på himlapällen för att han så väl fångar de olika klass-språken. Inte språket, utan just språken.”

Lena Kjersén-Edman, Btj

På golvet i badrummet sitter Martin med Alexandra i famnen.
När Esperanza får se dem stiger en vass glöd upp genom henne.
”Hon tog piller”, säger Martin med skrovlig röst.

MARTIN bor ensam med sin sjukskrivna mamma. och har alltid haft det dåligt ställt.
ALEXANDRA har allt men håller på att gå under av trycket från sina föräldrars krav.
ESPERANZAS pappa bryr sig bara om sitt hemland, hon  måste gå sin egen väg.
De tre möts under en enda, dramatisk kväll – och det förändrar deras liv.

Orent ackord

”Den som tror att fabriksarbetarens liv bara är en enda lång och grå vardag, bör läsa den här friska och inte minst språkligt alldeles utmärkta debutromanen.”
Per-Olof Matsson, Svenska Dagbladet

”Med Mats Berggrens debutroman ’Orent ackord’ har arbetarlitteraturen fått ett nytt fint tillskott.”
Vidar Pedersen, Arbetet

”Här får vi, hux flux, uppleva en generationsväxling i svensk arbetarlitteratur.
Jan Fogelbäck, LO-tidningen

”Så här ser den svenska arbetarlitteraturen ut när den är som bäst.”
HS, Värmlands Folkblad

”Milda makter! Skådespelerska!! Aldrig har jag väl trott att jag en dag skulle sitta öga mot öga med en skådespelerska!”
Jag ler tillbaka och försöker se ut som om jag är jävligt snygg och har hela släkten full av skådespelare.”

Orent ackord är min debutbok. Den handlar om en ung kille som jobbar på en bilfabrik och blir kär i en lika ung skådespelerska. Jag arbetade själv på Scania i Södertälje i sju år och började skriva boken medan jag fortfarande jobbade där.

Som många andra debutanter hade jag svårt att få ge ut boken – antagligen för att den låg i gränslandet mellan ungdoms- och vuxenbok, förlagen hade svårt att hantera det. Jag blev refuserad på åtta ställen – men sedan kom boken ut och blev en stor framgång. Det som var en nackdel när jag skulle få den antagen blev en fördel – den har fungerat som både ungdoms- och vuxenbok.

Orent ackord har tryckts i en sammanlagd upplaga på 65.000 ex i nio olika utgåvor. Den har getts ut i Holland och Tyskland, där den också kommit ut i pocket.

Kalsonger med gröna älgar

”Årets tveklöst bästa deckare har Mats Berggren skrivit.”
Helen Amborn, Barn och Kultur

”Detta är, tycker jag, en av årets allra bästa svenska böcker, skriven av en av de mest spännande unga författarna. En bok för alla ungdomar … och vuxna.
Anders Olsson, Gotlands Allehanda

”Kan en ungdomsbok sväva på målet om vad som är rätt och fel? Kan en ungdomsbok ta upp frågor om misshandel, där förövaren och inte offret är huvudperson. /…/ Södertäljeförfattaren och före detta Scaniamedarbetaren, Mats Berggren, visar i sin allvarliga, viktiga och underbara bok Kalsonger med gröna älgar att det är möjligt.
Martin Klepke, Länstidningen, Södertälje

Kalsonger med gröna älgar har getts ut i Norge

När en man blev misshandlad bland villorna nedanför vårt höghus anade jag inte att det var pappa som hade överfallit honom.

Mats och jag hade varit på jakt efter ett mysterium hela sommaren. Nu fick vi ett – och löste det.

Det var som om någon ryckt undan en matta under mina fötter och lämnat mig famlande efter fotfäste i ett tomrum.

Att misshandla en annan människa var en ond handling.

Var pappa ond? Nej, så kunde det inte vara, det kände jag i hela kroppen.

Men om det inte var så – hur var det då?

Kalsonger med gröna älgar är första delen av hittills tre i en serie om två killar som bägge två heter Mats.

Trosor med röda rosor

”Det är mycket starkt /…/ framför allt det direkta språket och det angelägna innehållet, gör att man kommer honom nära. Vilken film det kan bli!”
Susanna Ekström, Aftonbladet

”Mats Berggrens stil är så njutbar i sin goda förening av sensibilitet och humor.”
Ulla Lundqvist, Dagens Nyheter

”Mats Berggren serverar en utomordentlig story som dessutom berättar viktiga saker om hur våra föräldrars beteende gör oss till dem vi är.”
Jan Hansson, Barn och Kultur

Våra blickar möttes tvärsöver skolgården.

Genom hela mig gick en viskning som sa att här är en tjej som inte liknar någon annan du har träffat.

Hon skulle förändra mitt liv.

Men på ett helt annat sätt än jag väntade mig.

Trosor med röda rosor är en fristående fortsättning på Kalsonger med gröna älgar.

Här berättar den andra av de bästa vännerna – som bägge heter Mats – om några avgörande veckor på hösten i nian.

Det är en bok om vänskap, förälskelse, svek – och om en kille som börjar undra vem han egentligen är.

Behå med vita spetsar

”Behå med vita spetsar är en bra nutidsroman som formulerar tankar som nog många går och funderar över.”
Katia Wagner, Sydsvenska Dagbladet

”Mats Berggren skildrar allt detta intensivt och levande i Behå med vita spetsar. Han hör till de författare som har som arbetsmetod att inte förtränga egna minnen och känslor.”
Lena Kjersén Edman, Barn och Kultur

”Matsböckerna är insiktsfulla porträtt av pojkar som passerar en gräns och kliver in i ett nytt skede i livet.”
Anne-Marie Karlsson, Dagens Nyheter

Jag gick i gymnasiet, undrade över meningen med allt pluggande och ville att livet skulle vara annorlunda. Tillsammans med några som kände på samma sätt satte jag i gång olika upptåg för att få de andra eleverna att stanna upp.

En av dem som gjorde det var Ingrid, en tjej som alltid hade verkat lyda skolans minsta vink.

Hon visade sig vara en annan än den jag trodde.

Men jag förstod inte hur intresserad jag var.

Behå med vita spetsar är en fristående fortsättning på Kalsonger med gröna älgar och Trosor med röda rosor. Det går bra att läsa den utan att ha läst de andra två – handlingen hänger inte alls ihop med det som händer i dem, boken handlar bara om samma kille.

Behå med vita spetsar kom fyra i Bokjuryn – omröstningen där landets ungdomar röstar fram årets bästa bok.

Blåögd

”Boken berättar om vrede, om rädsla och om sorg på ett sätt som jag inte trodde var möjligt /…/ medan jag snabbt bläddrar sida för sida önskar jag att boken aldrig ska ta slut.”
Henric Lindsten, Gefle Dagblad

”Berggren är en mästare på att bygga upp spänning i en historia där man från början vet vem boven är. Även i Blåögd är det fråga om en psykologisk rysare.”
Ulla Lundqvist, Dagens Nyheter

”Det är med andra ord en engagerande och trovärdig bok som är svår att släppa innan sista sidan är vänd.”
Marita Nyström, Sundsvalls tidning

Blåögd har getts ut i Danmark och Tyskland, där den också har kommit ut i pocket

Den svårt misshandlade killen på bilden i tidningen var femton år, lika gammal som jag.

Johan med de oemotståndliga blå ögonen hade ringt och berättat att det var han och hans kompisar som hade slagit sönder honom.

Skulle jag tala om det för polisen?

Och var det på något sätt mitt fel?

Sent ute

”Här pratar en levande röst med egna erfarenheter om det som annars bara skildras utifrån. Det finns ett sug efter berättelser ’om hur det verkligen är’.”
Anna Wahlgren, Expressen

”Sent ute är så mångskiktad som titeln anger. Den serverar en våldsam och spännande historia. Den ger inblickar i miljöer som sällan skildras i ungdomsböcker. Den har ett medvetet och nyskapande språk. Den ger oss en övertygande och skör kärleksskildring. Den håller fram en uppfordrande bild av samhället och världen. Mer kan man väl knappast önska sig?
Gunilla Kindstrand, Arbetarbladet

”En realistisk samtidsprosa som spränger gränser!”
Eva Wahlström, Borås Tidning

Sent ute kommer hösten 2004 ut i Danmark.

” Jag är besviken på dej”, sa pappa till sist. ”Du kommer hem sent – igen – och när du äntligen kommer har du slagits – igen. Var har du varit tills nu? Okej, säg inget, du har bråkat igen, ditt bråkande får vi aldrig slut på.”

Baran, den kurdiske killen som blir misshandlad i Blåögd, berättar i Sent ute om vad som hände när hans pappa hade åkt till Kurdistan och Baran kunde vara ute hur länge han ville. Jag har skrivit den tillsammans med Bawer Coskun, som själv är kurd och har växt upp i Bredäng, där boken utspelas.

Det finns inga skridskor i öknen

”Kul, fräckt och hoppfullt om unga människor som vågar gå emot tradition och förtryck och bana nya vägar.”
Ulla Wentzel, Värmlands Folkblad

”Berggren beskriver på ett övertygande sätt hur det är den unga generationen som får ta på sig de vuxnas ansvar, att se till det inre och bedöma henne därefter.
Wiveca Friman, Kristianstadsbladet

”Ungdomsboksförfattare som ägnar sig åt samtiden tillhör de viktigaste samtidsdebattörerna eftersom de, om de är goda berättare, når rakt in i sina unga läsares hjärta och hjärna. Mats Berggren tillhör skaran av goda berättare.
Jan Hansson, Svenska Dagbladet

” Du är inte min dotter längre”, sa han lågt.
” Men pappa!” utbrast hon.
” Kalla mej inte det.”

Det finns inga skridskor i öknen handlar om Fatima – som kommer från Irak, är muslim och går klädd i sjal – och den struliga Sofia – som på många sätt verkar vara Fatimas motsats. Om hur svårt de har att förstå varandra och om hur de möts trots sina olikheter. De dramatiska händelser som följer kommer att förändra bägges liv …

Det finns inga skridskor i öknen har getts ut i Belgien – på flamländska – och kommer hösten 2004 ut i Danmark.