Min Nya Bok

är ute nu.

En fristående fortsättning på ”Onsdag kväll strax före sju”, ”Din syster måste dö” och ”Den vita glöden”. Klimatrörelsen möter förorten.

”Mats Berggren skildrar tonåringarnas vardag med stor precision och närvaro. /… / det är en svår konst att på samma gång säga något relevant om samhället, hålla i spänningen och skapa trovärdiga karaktärer. /… / Med ”Det är nu det gäller” tar sig Mats Berggren an ytterligare ett svårt och komplext ämne och han gör det än en gång med stor relevans. Alstaserien växer.” Marie Pettersson, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

”jag tycker att denna är den allra bästa. Jag läser Mats Berggrens nya lättlästa och fängslande berättelse i ett svep, en bok som inbjuder till samtal!” Lena Kjersén Edman, Västerbottenskuriren

 

 

Smått och gott

2019 TILLDELADES JAG IVAR LO-PRISET ”för ett engagerande, konsekvent och nydanande författarskap. Redan med debutboken Orent Ackord 1987 blev Mats Berggren ett namn bland de svenska arbetarförfattarna. Mötena med bilfabrikens personligheter var en gestaltning av individens behov av utrymme i ett kollektiv. Också i sina böcker för unga läsare för Mats Berggren ett samtal om de stora livsfrågorna inte sällan med förorten som scen och hedersvåld som tema. I boken Vindsröjning från 2018 återkommer författaren till existentiella frågor, kopplade till klassbakgrund och kulturkrockar. Verket är med den suggestiva prosan och laddningen i den återhållna stilen nyskapande i genren självbiografier.”

26/1 2021 var jag i Södertälje och invigde en litterär skylt med text från min debutbok ”Orent ackord” – i backen från Saltskog ner mot Scania: ”Förbannade min egen enfaldiga plikttrogenhet småspringer jag nedför backen. Nio minuter kvar. Nedanför sträcker det kilometerlånga fabriksområdet vällustigt ut sig i solen, från dieselmotorverkstaden i norr längs hela pärlbandet av verkstäder ned till chassiverkstaden i söder, där lastbilarna sätts samman.”

2019 FICK JAG LÄNSTIDNINGENS KULTURPRIS I SÖDERTÄLJE

”DIN SYSTER MÅSTE DÖ” RÖSTADES FRAM SOM ÅRETS BÄSTA UNGDOMSBOK I VÅR BOKJURY SOLNA SUNDBYBERG

https://bibliotek.sundbyberg.se/varbokjury?refId=AhabDH&culture=sv

“ONSDAG KVÄLL STRAX FÖRE SJU” TILLDELADES SPÅRHUNDEN, SVENSKA DECKARAKADEMINS PRIS TILL ÅRETS BÄSTA BARN- OCH UNGDOMSDECKARE

”Förra året hade jag en tuff grupp med ungdomar i SVA som gick i nian och tack vare dina böcker så fann vi varandra och de började läsa. För första gången i deras liv läste de ur en bok. Onsdag kväll strax före sju berörde dem alla, något av perspektiven lyckades träffa var och en av dem. Jag gav dessa nior en varsin bok av onsdag kväll strax före sju och samtliga jublade och sa i kör: ”Tack! Det här är världens bästa bok! Snubben som har skrivit den är ju ett geni!” Från en lärare i Karlstad.

JAG LJUGER BARA PÅ FREDAGAR VANN STORA LÄSARPRISET
Jag ljuger bara på fredagar röstades fram till årets bästa barn- och ungdomsbok på sajten bokcirklar.se.
http://bokcirklar.se/2014/02/arets-vinnare/

Jag har varit Månadens författare hos Barnens bibliotek:

http://www.barnensbibliotek.se/tabid/1232/Default..aspx

Här kan du se föredraget jag höll om Astrid Lindgren i Mexico City. Jag talar engelska men överröstas av en simultantolk som pratar spanska

Den här intervjun med mig gjordes på Nyköpings högstadium hösten 2020:

Nya böcker

9 maj kom min nya tonårsroman, Det är nu det gäller, den fjärde med ungdomarna från Onsdag kväll strax före sju. Den handlar om kilmatkrisen. Tre år har gått, Nalin från den första boken lär känna en kille från miljörörelsen. I början av augusti släpptes den som ljudbok.

I år kommer Onsdag kväll strax före sju ut i lättläst version, bearbetad av Anne Segersson. Jag ljuger bara på fredagar kommer ut i pocket.

Din syster måste dö, Onsdag kväll strax före sju, En enda kväll, Rami och Jonatan och Sent ute finns i pocket på Opal.

 

Jobb

HITTILL SPIKADE SKOLBESÖK I VÅR

9/2: Entréskolan, Liljeholmen

16/2: Kista International School

7-9/3: Gränbyskolan, Uppsala

14-15/3: Eriksbergsskolan, Uppsala

28/3: Ilandaskolan, Karlstad

12/4: Åbyskolan, Ljungby