Orent ackord

”Den som tror att fabriksarbetarens liv bara är en enda lång och grå vardag, bör läsa den här friska och inte minst språkligt alldeles utmärkta debutromanen.”
Per-Olof Matsson, Svenska Dagbladet

”Med Mats Berggrens debutroman ’Orent ackord’ har arbetarlitteraturen fått ett nytt fint tillskott.”
Vidar Pedersen, Arbetet

”Här får vi, hux flux, uppleva en generationsväxling i svensk arbetarlitteratur.
Jan Fogelbäck, LO-tidningen

”Så här ser den svenska arbetarlitteraturen ut när den är som bäst.”
HS, Värmlands Folkblad

”Milda makter! Skådespelerska!! Aldrig har jag väl trott att jag en dag skulle sitta öga mot öga med en skådespelerska!”
Jag ler tillbaka och försöker se ut som om jag är jävligt snygg och har hela släkten full av skådespelare.”

Orent ackord är min debutbok. Den handlar om en ung kille som jobbar på en bilfabrik och blir kär i en lika ung skådespelerska. Jag arbetade själv på Scania i Södertälje i sju år och började skriva boken medan jag fortfarande jobbade där.

Som många andra debutanter hade jag svårt att få ge ut boken – antagligen för att den låg i gränslandet mellan ungdoms- och vuxenbok, förlagen hade svårt att hantera det. Jag blev refuserad på åtta ställen – men sedan kom boken ut och blev en stor framgång. Det som var en nackdel när jag skulle få den antagen blev en fördel – den har fungerat som både ungdoms- och vuxenbok.

Orent ackord har tryckts i en sammanlagd upplaga på 65.000 ex i nio olika utgåvor. Den har getts ut i Holland och Tyskland, där den också kommit ut i pocket.