”… en stor läsupplevelse som jag rekommenderar till alla som vill förstå sin samtid bättre.”
Jens Holm, Norrskensflamman
”Som en samtidsskildring är den /…/ en av de starkaste som utkommit på senare år.”
Mats Myrstener, Hälsninglands Tidning
”Mats Berggren ställer de svåra frågorna. Det är det som gör hans roman så läsvärd.”
Anders Norborg, Arbetarbladet
”Det är en litterär prestation och därtill en imponerande och närgången samtidsskildring som Mats Berggren lyckats genomföra i Inferno. Den är både underhållande med sina tragikomiska inblickar i vardagsvärlden och djupt allvarlig utan att bli pretentiös; den manar på en och samma gång till såväl eftertanke som till uppror.
Med största spänning och mycket höga förväntningar ser jag fram emot fortsättningen”
Crister Enander, Folket i Bild Kulturfront
I den här boken ville jag fånga dagens svenska samhälle i så många skikt som möjligt.
Dantes 1300-talsverk Den gudomliga komedin visade sig vara en användbar byggnadsställning.
I första sången i Inferno möter Dante den romerska skalden Vergilius, som blir hans vägvisare genom dödsriket. I början av min roman blir jag själv hämtad av den döde författaren Peter Weiss, vars verk har satt stora spår i mitt liv. Han börjar visa mig runt inte i dödsriket, utan i den svenska samtiden.
I de flesta kapitlen i boken har jag utgått från en av de synder som bestraffas i motsvarande sång hos Dante och undersökt hur det går för den som begår liknande synder i vår tid.
Ett kapitel handlar om en valutaspekulant, ett om en minister, andra om ett vårdbiträde, en pappa vars son blir skinhead, en AIDS-sjuk o s v.
När Peter Weiss och jag ställs inför framväxten av ett samhälle med allt djupare klassklyftor söker vi oss bakåt i tiden för att leta efter de vägskäl då det avgjordes att utvecklingen skulle gå just så här. I ett kapitel stoppar jag Palmemordet, sedan går vi längre tillbaka, ända till första världskrigets utbrott och ryska revolutionen.
Inferno är första fristående delen i en planerad trilogi.