Varken varken eller eller

”På samma gång rolig och tragisk är detta kanske ett av 2000-talets första verk.”
Philippe Bouquet i den franska utgåvan

”Böckerna om bilfabriken kommer att tillhöra våra klassiker.”
Hans Lindberg, Folkbladet Norrköping

”… på ett berörande, angeläget och övertygande sätt har han gestaltat ett centralt problem i litteraturen, filosofin och livet självt. Och /…/ man har sannerligen inte tråkigt när man läser den.”
Björn Gunnarsson, Göteborgs-Posten

”Dagens bok är utan tvivel mästerstycket i sviten, en didaktisk roman som tar sig friheter och som just därför lyckas förena underhållningsvärde med politisk relevans /…/ Samtidigt har Berggren enastående blick för sambandet mellan de små händelserna och världshistorien. Hans syntetiska förnuft, hans engagemang och berättartekniska smidighet placerar honom bland de goda förnyarna av den politiska romanen.”
Stefan Jonsson, Dagens Nyheter

Varken varken eller eller utspelas i en nära framtid. Huvudpersonen är fackordförande på en av Scanias verkstäder i Södertälje och har ett förflutet som fältbiolog. Han ställs inför valet mellan ”sysselsättning” och ”miljö”, mellan massbilism och ren luft.

Det politiska dilemmat kopplas till ett vägval i privatlivet, som i förlängningen visar hur våra val påverkar vem vi blir.

I samband med mina vuxenromaner har jag ofta talat mig varm för arbetarlitteraturens förnyelse. I den här boken har jag gått längre än tidigare i en lek med formen för att gestalta de olika alternativen. Boken har tre slut, ett avsnitt är scener ur en pjäs, ett annat består av dikter som en av karaktärerna har skrivit.

Det kan låta krångligt, men för mig var det här det rätta sättet att ta itu med den ”eviga” motsättningen mellan ”jobben” och ”miljön”. Läsarna har inte heller tyckt att handlingen har varit svår att följa, berättaren tar dem så att säga i handen och för dem steg för steg in i leken.

Varken varken eller eller har också getts ut i Frankrike.