Värsta katten

Ett triangeldrama mellan Martin, med alkoholiserad morsa och fler drömmar än möjligheter, Alexandra, som har allt men håller på att gå under av trycket från sina föräldrars förväntningar och Jessica, som försöker gå sin egen väg och skapa sina egna ideal.

Alexandra glömmer sin dator på tunnelbanan. I den har hon sin dagbok. Martin och Jessica hittar den, tar sig in i den. Det är upptakten till ett drama där de tre kommer varandra nära. Snart upptäcker de att deras olikheter gör det svårt att mötas … När allt är över har livet förändrats för dem alla tre.

Friteatern besöker klassrummet i cirka en och en halv timme. Efter föreställningen genomför skådespelarna ett pedagogiskt arbete där de tillsammans med eleverna leker med tankar och prövar värderingar. Eleverna får chans att reflektera över vad de har sett.

Kan man välja sitt liv? Har alla samma möjlighet från början? Får man skylla sig själv om man är fattig? Är det viktigare att vara snygg än schysst?

Dessa var några av de frågor jag och skådespelarna hade med oss ut till åtta högstadieklasser i Stockholmsområdet. Vi arbetade med drama-, teater- och skrivövningar och provade också idén till det som blev Värsta katten.

Också den här gången har jag skrivit en ungdomsbok som bygger på pjäsen. Den heter En enda kväll.