Hjältar

En fantasifull föreställning om vårt sökande efter ledstjärnor för skolår 6-9 med premiär 12 februari 2009.

Vad kännetecknar egentligen en hjälte? Är en hjälte alltid god? Vilka är hjältar för dagens unga och vad säger de om oss och vår samtid?

Se artikel om premiärföreställningen på:http://www.norrteljetidning.se/kulturnoje/artiklar/id/6192

I denna händelserika föreställning prövas hjälterollen och byter skepnad. Vi möter en brokig samling, bl a den unga flickan som inte vill gå i skolan och lever sitt liv genom idolerna på TV, pacifisten med drömmar om en mer miljövänlig värld, Karl XIV Johan och Paris Hilton. På nyheterna får flickan höra talas om ett drama som utspelar sig på en skola. Hon dras in i dramat och gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut. Vi får följa med på hennes resa mot insikten om sitt eget värde – att våga vara sin egen hjälte.

I föreställningstiden ingår ett dramapedagogiskt arbete för att ge eleverna möjlighet att fundera vidare och reflektera över vad de sett.

Info: Medverkande: Susanne Olofsson och Anders Brunskog
Manus: Mats Berggren
Regi: Leif Nilsson
Scenografi och kostym: Caroline Romare
Ljud: Niklas Hald
Speltid (inkl efterarbete): 80 minuter
Spelplats: klassrum
Antal elever: 2 klasser, max 60 + lärare
Max 2 föreställningar per dag.

För frågor, information och bokning kontakta Friteatern
08-564 884 21
Anki Persson: 070-618 04 60
Erika Häll: 070- 648 78 73
ung@friteatern.se

Mittilivet

Var det så här det skulle bli… Vart tog tiden vägen?
Om jag ska hinna resa jorden runt måste jag göra det nu?
Men hur ska jag hinna det? Barnen? Mamma och pappa? Jobbet?
Och muslimerna och amerikanarna och livsfarliga fåglar och våldtäkter.
Storebror ser dig men vem ser mig?
Jag vill ha sol och kärlek och hänryckning!
För några år sen, alldeles nyss faktiskt, fanns det alltid ett sen…
men sen håller på att bli nu och nu är redan ockuperat…

Han
Jag tog ju bara en liten paus när barnen kom.
Väntade lite med samhällsengagemanget och bärplockningen.
Nu undrar jag var alla unga självsäkra förståsigpåare kommer ifrån?
Gick inte dom på dagis när jag röjde runt som värst? Fast, med handen på hjärtat, jag skulle inte vilja vara 24 år igen. Nej, jag vill veta allt som
jag vet nu men ha lika mycket tid kvar som jag hade då…

Hon
Jag tittar på tonårssonen som nyss var liten och hade runda kinder.
Nu har han bara stora fötter och arga ögon när han fräser
– Jag håller faktiskt på att skaffa mig ett liv!
Jag också! vill jag skrika. Men det får man inte. Jag är ju vuxen. Eller till och med gammal säger spegeln ibland… Men det kan väl inte stämma?

För frågor, information och bokning kontakta Friteatern
08-564 884 21
Anki Persson: 070-618 04 60
Erika Häll: 070- 648 78 73
ung@friteatern.se

Ladda ner broschyr (.pdf)

Du döljer något, sa abborren till metmasken

Du döljer något, sa abborren till metmasken är en pjäs om vår tid – en tid där allt kan köpas och säljas i ett kändisfixerat samhälle där TV breder ut sig allt mer och tar sig vilka friheter som helst.

Stina har tagit hjälp av Birger, som är van att hålla i klubban. Hon har ordnat auktion av sin mammas, Elsa Anderssons, dödsbo. Vi bjuder till direkt och spekulationerna låter inte vänta på sig. Vem är den mystiske uppköparen? Kan man sälja vad som helst till vilket pris som helst? Har en celeber person något att göra med Elsas gård och med byns framtid? Vem har att göra med byns utveckling överhuvudtaget?

”En förvecklingskomedi som kunde göra Shakespeare grön av avund”
Östhammars Nyheter

Pjäsen spelades i byar på landsbygden

Det finns inga skridskor i öknen

Det finns inga skridskor i öknen handlar om två trettonåriga tjejer – och så Robban – som går i samma klass. Om deras hätska oförståelse för varandra och om hur de möts trots sina olikheter.

Fatima är flykting från Irak, muslim och bär sjal. Svenska Sofia är utmanande i både klädsel och uppträdande och framstår i mycket som Fatimas motsats.

Klassen ska åka på skridskoutflykt. Ali, Fatimas pappa, förbjuder sin dotter att följa med …

De dramatiska händelser som följer kommer att förändra deras liv.

Pjäsen spelades i skolor. För att ge eleverna möjlighet att reflektera över sin egen och andras kulturer ingick ett dramapedagogiskt arbete med samtal och dramaövningar i föreställningens 90 minuter.

Jag har också skrivit en ungdomsbok som bygger på pjäsen. Den har samma titel.

”Pjäsen lämnar ingen oberörd oavsett ursprung eller religion. Skapar respekt och förståelse för människan. Provocerande mot allas fördomar (man börjar tänka – mycket.) Sist men inte minst: suverän scenframställning och fantastiskt skickliga skådespelare.”
Ur brev från Maria, lärare i Stockholm

Värsta katten

Ett triangeldrama mellan Martin, med alkoholiserad morsa och fler drömmar än möjligheter, Alexandra, som har allt men håller på att gå under av trycket från sina föräldrars förväntningar och Jessica, som försöker gå sin egen väg och skapa sina egna ideal.

Alexandra glömmer sin dator på tunnelbanan. I den har hon sin dagbok. Martin och Jessica hittar den, tar sig in i den. Det är upptakten till ett drama där de tre kommer varandra nära. Snart upptäcker de att deras olikheter gör det svårt att mötas … När allt är över har livet förändrats för dem alla tre.

Friteatern besöker klassrummet i cirka en och en halv timme. Efter föreställningen genomför skådespelarna ett pedagogiskt arbete där de tillsammans med eleverna leker med tankar och prövar värderingar. Eleverna får chans att reflektera över vad de har sett.

Kan man välja sitt liv? Har alla samma möjlighet från början? Får man skylla sig själv om man är fattig? Är det viktigare att vara snygg än schysst?

Dessa var några av de frågor jag och skådespelarna hade med oss ut till åtta högstadieklasser i Stockholmsområdet. Vi arbetade med drama-, teater- och skrivövningar och provade också idén till det som blev Värsta katten.

Också den här gången har jag skrivit en ungdomsbok som bygger på pjäsen. Den heter En enda kväll.